Už nejaký čas je súčasťou väčšiny slovenských domácností povinné triedenie kuchynského odpadu. Samosprávy, ktoré systém jeho zberu naplno spustili, sa často stretávajú s nesprávnym triedením.
Obyvatelia totiž do bioopadu vhadzujú aj to, čo tam jednoducho nepatrí. Zle vytriedený odpad nakoniec skončí na skládke, čím sa mestám a obciam nedarí zvyšovať mieru triedenia odpadov, ktorá je dôležitá nielen pre stanovenie poplatkov pre domácnosti, ale k jej zvyšovaniu zaväzujú aj ciele Európskej únie.
Boj s bioodpadom
Slovensku sa dlhodobo nedarí priblížiť k cieľom Európskej únie. V roku 2022 malo byť zrecyklovaných aspoň 50 percent odpadov, do konca roku 2025 by to malo byť o ďalších päť percent viac.
Celoslovenské fyzické analýzy odpadov potvrdili, že 40 až 60 percent z obsahu nádob na zmesový komunálny odpad tvorí bioodpad. Ak ho dokážeme vytriediť a zrecyklovať, môžeme sa oveľa rýchlejšie priblížiť k európskym záväzkom a najmä výrazne prispieť k lepšiemu životnému prostrediu.
Že sa to dá, dokazujú aj skúsenosti zo zahraničia. Napríklad mnohé talianske samosprávy začali triediť kuchynský odpad priamo pri zdroji, teda v domácnostiach, a za prvé mesiace fungovania nového systému dokázali ísť vysoko nad minimálnu mieru, ktorú určuje Únia.
Samosprávy zvýšenou mierou recyklácie šetria peniaze, ktoré musia vynaložiť za uloženie na skládku odpadov. Platí totiž, čím viac obce a mestá vytriedia, tým menej odpadu vyvážajú a tak platia menej. V konečnom dôsledku šetria peniaze svojich obyvateľov.
Naopak, ak bioodpad vyhodíme do bežnej nádoby na zmesový komunálny odpad, tam zapácha a hnije. Skončí na skládke, kde sa bez prístupu vzduchu rozkladá a vytvára najsilnejší skleníkový plyn metán, ktorý má významný podiel na globálnom otepľovaní.
Ako správne triediť kuchynský odpad
Okrem dodržiavania prísnych hygienických zásad by mali mať obyvatelia dostatok informácií, aký typ potravín môžu do nových nádob vyhadzovať.
V domácnostiach do nich patria zvyšky jedál, potravín, ktoré sú pokazené alebo sú po záruke a samozrejme bez obalu, odpad rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, či škrupiny z vajíčok alebo vrecká z čajov a usadeniny z kávy.
Odporúčania pre obyvateľov na predchádzanie vzniku odpadu na území mesta Prievidza:
1) v prvom rade by sme sa mali snažiť, aby odpad nevznikol,
2) uprednostňovať nákup potravín vo vratných obaloch,
3) uprednostňovať nákup potravín bez zbytočných obalov,
4) uprednostňovať nákup tovarov vo väčších baleniach,
5) uprednostňovať používanie vody z vodovodu (zamedzenie nákupu balených vôd), 6) nákup trvanlivých výrobkov, aby sa predišlo plytvaniu s potravinami,
7) nákup potravín a výrobkov s krátkou dobou spotreby v menších množstvách z dôvodu predchádzania plytvania potravín,
8) plánovať nákupy a kupovať len to, čo naozaj potrebujeme,
9) skladovať potraviny správne a ukladať ich v chladničke podľa zón teploty,
10) v rámci stravovania sa v reštauráciách si naložiť množstvo jedla, ktoré je možné skonzumovať, aby sa predišlo plytvaniu s potravinami,
11) uprednostňovať používanie plienok na opakované použitie pred jednorazovými plienkami,
12) dávať veciam druhú šancu (požičiavanie, predaj, obnova, recyklácia),
13) obmedziť nákupy cez e-shop (tovar je zabalený vo viacerých vrstvách obalov a krabíc, ktoré sa stávajú odpadom),
14) využívať spätný zber výrobkov (pri kúpe nového elektrospotrebiča, odovzdávanie opotrebovaných pneumatík v pneuservisoch),
15) uprednostňovať nákup výrobkov na opakované použitie pred výrobkami na jedno použitie,
16) používať kuchynský riad na opakované použitie (poháre, taniere, príbory) napr. pri kultúrnych podujatiach, jarmokoch a pod.,
17) nosiť si na nákup prednostne vlastnú tašku a obal na potraviny (zamedzenie nákupu jednorazových tašiek a obalov na prenos zakúpeného tovaru do domácností),
18) odmietať veci na jedno použitie ako sú napr. plastové tašky, plastové slamky,
19) odmietať distribúciu reklamných letákov nálepkou na schránke „Nevhadzujte reklamu“, informácie si v prípade potreby nájdeme aj na webe,
20) odovzdávať oblečenie na opätovné použitie,
21) opätovne využiť staré veci ( napr. ako kvetináč alebo dekorácia v záhrade),
22) používať prírodné materiály,
23) uprednostniť nákup potravín na trhu u domácich pestovateľov a chovateľov, bez použitia obalov,
24) dôsledne triediť odpad, využívať na umiestnenie vytriedených zložiek komunálneho odpadu zberný dvor odpadov a nádoby umiestnené na stanovištiach,
25) podporiť domáce kompostovanie, biologicky rozložiteľný odpad ukladať do určených nádob alebo ho odovzdať v mestskej kompostárni.
Každý deň sa vyprodukuje veľké množstvo odpadu. Nemuselo by to tak byť, keby sme lepšie plánovali, skladovali, boli viac informovaní a hlavne viac chceli. Každý z nás môže urobiť veľa jednoduchých opatrení preto, aby sme znížili množstvo produkovaného odpadu, aby vzniknuté odpady boli viac recyklované aj šetrili prírodné zdroje Každý z nás môže k tomu prispieť.