Európa nevyužíva potenciál potravinového zberu, pretože takmer 74 % z neho končí na skládkach alebo v spaľovniach.
Tvrdí to The Bio-based Industries Consortium (BIC), európske priemyselné združenie, ktoré spolu s organizáciou Zero Waste Europe (ZWE) zverejnilo druhé vydanie správy, v ktorej identifikujú nevyužitý potenciál zhodnocovania bioodpadu v Európe.
Zber biologického odpadu sa stal v členských štátoch EÚ povinným od 1. januára 2024 na základe rámcovej smernice o odpadoch (Waste Framework Direction – WFD).
Potravinový odpad sa nevyužíva
Štúdia, ktorá v prípade dát v EÚ čerpá najmä z databázy Eurostatu, hodnotí produkciu a zachytávanie biologického odpadu v Európe.
V EÚ 27+ je v súčasnosti zachytených 15,11 mil. ton potravinového odpadu ročne, čo je menej ako 26 %, teoretického potenciálu, ktorý sa odhaduje na 60 mil. ton. Štúdia zdôrazňuje, že číslo je len teoretické.
Cieľom každého druhu zberu je maximalizovať zachytávanie, ale nikdy nedosiahne 100 %. Vzhľadom k tomu sa v správe definuje cieľový záchytný „prevádzkový potenciál“ na úrovni približne 85 % teoretického potenciálu, aby bolo možné vypočítať, koľko potravinového odpadu, ktorý v súčasnosti zostáva v zmiešanom odpade, môže byť skutočne ešte zhodnoteného.
Autori štúdie konštatujú, že prevažná väčšina biologického odpadu (záhradný a potravinový odpad), ktorý by mohol byť cennou surovinou pre biopriemysel a biovýrobu, sa v súčasnosti nevyužíva.
Slovensko nezachytáva 300 tisíc ton potravinového odpadu
V prípade Slovenska odhaduje štúdia potenciál tvorby potravinového odpadu na úrovni 458 844 ton/rok, využiteľných 85 % činí 390 017 ton. V roku 2022 sa na Slovensku zachytilo 85 868 ton, takže nevyužitý potenciál pre zachytenie potravinového odpadu je 304 149 ton.
Slovensko podľa týchto údajov v roku 2022 vyprodukovalo 235 kg/osoba/rok biologického odpadu, ktorý zahŕňa potravinový aj záhradný odpad, pričom zachytilo 70 kg/osoba/rok.
zdroj: odpady-portal.sk